Uwaga na żółtaczkę

Uwaga na żółtaczkę

W ostatnich miesiącach w Jaworznie i okolicach – podobnie jak w całej Polsce –odnotowano niepokojący wzrost zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A (tzw. żółtaczkę pokarmową). Statystyki są niepokojące zwłaszcza dla Sosnowca, w którym odnotowano już 70 zachorowań (z czego 34 w październiku) Problem dotyczy również Jaworzna. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy w mieście odnotowano 6 przypadków (5 osób dorosłych, 1 dziecko) zachorowań. Poprzednie notowano w naszym mieście w roku 2002. Przed zapadnięciem na tę groźną chorobę skutecznie zabezpiecza szczepionka.

Intensywny wzrost zachorowań na żółtaczkę typu A to problem ogólnopolski. Dotyczy m.in. województwa śląskiego, w którym od początku roku do końca września odnotowano 142 przypadki zachorowań. Niestety nie udało się dotychczas ustalić konkretnych przyczyn zachorowań w Jaworznie. W wywiadzie epidemiologicznym tylko jedna z osób chorych zgłosiła, że przebywała niedawno na urlopie za granicą w Basenie Morza Śródziemnego.

O wirusowym zapaleniu wątroby typu A.

Zakażenie następuje poprzez przewód pokarmowy, przez kontakt z wydzielinami chorego lub produktami zakażonymi (żywność, woda itp.). Można zarazić się zarówno przez kontakt z osobą chorą, jak i od osoby, u której nie występują jeszcze objawy chorobowe. Na uwagę zasługuje fakt, że wirus ten może przez długi czas utrzymywać się w środowisku przy dużej wilgotności, a czas jego wylęgania to od 2-6 tygodni (zwykle 28 dni). Po wystąpieniu objawów chory z reguły nie potrafi odtworzyć zdarzenia, podczas którego mogło dojść do zakażenia.

Wirus namnaża się najpierw w przewodzie pokarmowym, następnie dochodzi do zakażenia wątroby i powstania objawów chorobowych zapalenia wątroby.

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

Najczęstszymi objawami zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A są:

  • ból gardła,
  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka,
  • osłabienie,
  • biegunka,
  • brak apetytu,
  • żółtaczka,
  • świąd skóry,
  • ciemnomocz,
  • odbarwiony kał.

Czynniki ryzyka:

  • nie zachowanie należytej higieny rąk,

  • bliski kontakt z chorym,

  • kontakt domowy lub zawodowy z dziećmi uczęszczającymi do żłobka lub przedszkola,
  • podróż do kraju endemicznego występowania wirusa (np. basen Morza Śródziemnego, kraje wschodniej Europy i Rosja, kraje rozwijające się),
  • spożywanie owoców morza, zwłaszcza skorupiaków i surowych ostryg,
  • usuwanie odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz konserwacja służących do tego urządzeń.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na zakażenie wirusowym zapaleniem wątroby typu A:

  • pracownicy oczyszczalni ścieków,
  • pracownicy zajmujący się kanalizacją,
  • pracownicy mający na co dzień kontakt z nieczystościami.
  • pracownicy służby zdrowia, szkół czy żłobków.

Szczepienia profilaktyczne

Szczepienie ochronne jest najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym sposobem ochrony przed wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Szczepionka przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A jest podawana domięśniowo. Dzięki preparatowi w ciągu 4 tygodni powstają przeciwciała, które chronią przed zarażeniem żółtaczką typu A przez ponad 20 lat. Zazwyczaj podaje się 2 dawki szczepionki w odstępie 6-12 miesięcy. Szczepionki niestety nie są refundowane przez NFZ, nie mniej jednak warto pamiętać, że z pewnością są tańsze niż leczenie powikłań tej groźnej choroby zakaźnej.

Kto powinien się zaszczepić przeciw WZW typu A?

  • dzieci i młodzież, które nie chorowały na WZW typu A,
  • osoby wyjeżdżające do krajów, gdzie obserwuje się wysoki wskaźnik zachorowań na żółtaczkę typu A (szczególnie do krajów Basenu Morza Śródziemnego),

  • osoby zatrudnione przy produkcji i dystrybucji żywności,
  • osoby, które pracują przy usuwaniu odpadów komunalnych,
  • pracownicy służby zdrowia.