W niedzielę, 18 listopada, po raz kolejny obchodziliśmy Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach. Jego celem jest podkreślanie znaczenia odpowiedzialnego i racjonalnego stosowania antybiotyków oraz zwiększenie świadomości, jakim zagrożeniem dla zdrowia każdego z nas jest zjawisko antybiotykooporności. 

Pamiętaj!

Antybiotyki to leki, które działają wyłącznie na bakterie. Nie leczą chorób wirusowych jak grypa, przeziębienia, zapalenia gardła itp. Działanie antybiotyków polega na powodowaniu śmierci komórki bakteryjnej (działanie bakteriobójcze)  stąd ich nazwa (z greki anti – przeciw, bios – życie) lub wpływaniu w taki sposób na jej metabolizm, aby ograniczyć jej możliwości rozmnażania się (działanie bakteriostatyczne).

Nie przyjmuj antybiotyków na czczo.

Zapomnianą dawkę przyjmij najszybciej to możliwe, a następnie kolejną – planową.

Przyjmuj tylko antybiotyki przepisane przez lekarza  – zawsze w takich ilościach i tak długo jak zalecił lekarz. Nie skracaj leczenia, gdy poczujesz się lepiej. To znak, że lek zaczął działać, a nie że jesteś zdrowy. Zbyt szybkie odstawienie antybiotyku powoduje, że nie likwidujemy wszystkich bakterii w organizmie i takie niedoleczenie zazwyczaj kończy się ponowną chorobą, ponieważ bakterie od nowa się namnażają. Co więcej „niedobite” bakterie mają zdolność mutacji, w efekcie czego coraz trudniej o wyleczenie.

Nadużywanie antybiotyków prowadzi do niebezpiecznego zjawiska antybiotykooporności. Samodzielne leczenie antybiotykami, nie tylko nie przyniesie  pożądanego efektu, ale i może spowodować, że  organizm może wytworzyć zmutowane, odporne na antybiotyk bakterie, którymi zarazimy kolejne osoby. Co więcej, bakterie te potrafią „dzielić się zdobytymi zdolnościami” z innymi drobnoustrojami. W ten sposób problem bakterii, które są niewrażliwe na kolejne antybiotyki, narasta lawinowo z każdym miesiącem.

Przyjmując antybiotyki nie zapominaj o probiotykach, dzięki którym unikniesz wyjałowienia organizmu. W okresie zachorowania i antybiotykoterapii spożywaj jak najwięcej produktów zawierających żywe kultury bakterii jak jogurty naturalne, kefiry, maślanki, kiszone warzywa. Jeśli nie spożywasz ich naprawdę sporo – włącz probiotyki. Większość z nich powinno się przyjmować w odstępie czasowym od antybiotyków, aby nie zakłócać ich działania. Probiotyki najlepiej jest przyjmować jeszcze przez kilka dni po zakończonym leczeniu antybiotykiem.

Przeczytaj wywiad z Pauliną Kramarczyk, lekarzem w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej, pracującą w ZLOJa po antybiotyk…

 

 

antybiotyki_ulotka-cala


antybiotyki_ulotka-cala