Jak robić zakupy w czasie epidemii.

JAK ZACHOWAĆ SIĘ NA ZAKUPACH I CZEGO WYMAGAĆ OD SPRZEDAJĄCYCH – CO RADZI GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY.

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przestrzeganie zasad w celu zapobiegania zakażeniom koronawirusem dotyczy również konsumentów, czyli nas robiących zakupy w dyskontach, na bazarach czy targowiskach.

O czym należy pamiętać i czego wymagać od siebie i sprzedających?

  • Stosowania właściwej higieny rąk zarówno przez sprzedających jak i klientów. Pamiętajmy, że robiąc zakupy dotykamy różnych opakowań, klamek, uchwytów wózków, pieniędzy i innych przedmiotów, w związku z powyższym po powrocie z zakupów pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać to umyć i zdezynfekować ręce. Nawet jeżeli zakupy robimy w rękawiczkach to po ich zdjęciu obowiązuje nas higiena rąk. Sama czynność zdejmowania zanieczyszczonych rękawiczek może być przyczyną skażenia skóry rąk drobnoustrojami.
  • Ponadto wszyskie opakowania towarów powinniśmy przed schowaniem do szafek lub lodówki umyć wodą z detergentem.
  • Produkty do obróbki należy przed przetworzeniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Pieczywo i wyroby ciastkarskie bezwlędnie pakujmy do opakowania w rękawiczkach jednorazowych, które powinny być dostępne na każdym takim stanowisku asortymentowym. Niezapominajmy zamykać szaf z pieczywem po pobraniu towaru.
  • Ograniczmy również korzystanie z telefonów podczas zakupów, a jeżeli z nich korzystamy to po powrocie do domu przed dezynfekcją rąk zdezynfekujmy telefon, przecierając go ręcznikiem jednorazowym nasączonym preparatem do dezynfekcji rąk.
  • Zapewnienia higieny kaszlu i oddychania – podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką, jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  • Nie obawiajmy się zwracać uwagi sprzedawcom i klientom, aby nie kasłali i nie kichali w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
  • Stosowania zasad bezpieczeństwa żywności – sprzedawca musi zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów, etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie (jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.)
  • Weryfikowania terminów przydatności do spożycia – ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
  • Ograniczania bliskich kontaktów z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego. Nie wolno dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.
  • W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiaj się zwracać uwagi sprzedawcom i klientowi.
  • Zachowania bezpiecznej odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).
  • Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.
  • Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1,5m.
  • W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.
  • 7. W miarę możliwości korzystania z płatności bezgotówkowych, gdyż nośnikiem wirusa oprócz rąk są także pieniądze.

UWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności! Klient ma prawo zgłosić taką uwagę do kierownika sklepu w każdym przypadku, kiedy zaobserwuje, że sprzedawca manifestuje objawy grypopodobne

Zachęcamy także do zapoznania się z opublikowanymi przez Głównego Inspektora Sanitarnego informacją w sprawie wyrobów piekarniczymi dostępnego pod linkiem:

https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-wyrobow-piekarniczych/ postępowanie z pieczywem